Vítejte
Přihlásit se

Jak se vyhnout nejčastějším podvodům

Držte se našich zásad pro kupující:

  1. Nikdy nekupujte zvíře, které jste neviděli naživo

    Většina podvodů souvisejících s nákupem zvířete nebo čehokoliv jiného přes internet, zahrnuje různé metody, jak se pokusit vylákat z potenciálního kupce jeho peníze, aniž by mu bylo dodáno zvíře, které bylo nabízeno k prodeji. Jsou zde různé zdánlivě věrohodné důvody, které podezřelí prodejci používají, aby se pokusili z kupce vylákat peníze předem.

    Tyto podvody jsou stále složitější a lstivější a mohou vypadat velmi opravdově. Buďte ve střehu, pokud vlastník tvrdí, že je mimo zemi nebo že musí rychle prodat hodnotné zvíře a akceptuje částku pod tržní hodnotou, pokud ji zaplatíte nebo zaplatíte zálohu předtím, než si ho prohlédnete.

    Navíc se nikdy nenechte nachytat na tvrzení prodávajícího, který žádá o online platbu k rezervaci nenarozeného štěněte nebo mladého štěněte z vrhu před prohlídkou vrhu nebo matky.

  2. Vždy ověřte, od koho kupujete

    I když se dostanete až k prohlídce zvířete na prodej a ověříte, že zvíře existuje a odpovídá popisu, jak si můžete být jisti, že prodávající je skutečným vlastníkem? Požádejte prodávajícího o prokázání totožnosti, i když je navštívíte u nich doma.

    Zřejmě nemusím říkat, že byste nikdy neměli souhlasit s tím, abyste se s potenciálním prodávajícím a jeho zvířetem setkali v hospodě, parku nebo jiném veřejném prostoru!

  3. Nikdy neposílejte peníze na zálohu, aniž byste se setkali se prodávajícím

    Ujistěte se, že veškeré transakce, jako je platba zálohy nebo plná kupní cena za zvíře, se provádějí osobně, ať už platíte šekem, hotově nebo bankovním převodem. Nikdy nepoužívejte služby jako Paypal nebo Western Union pro platbu za zvíře.

    Jedním z nejpopulárnějších podvodů při nákupu zvířete je, když vás prodávající požádá o zaplacení zálohy online před setkáním.

    Nikdy neposílejte peníze online (ani malou zálohu) nikomu, koho neznáte. I když peníze odešlete bankovním převodem, většina bank nebude schopna vrátit vám peníze ani zjistit, kam peníze šly.

  4. Vždy si zajistěte potvrzení o provedených platbách

    Ujistěte se, že vždy obdržíte veškerou související dokumentaci, například potvrzení o zaplacení zálohy k zajištění budoucího zvířete a o tom, že do úplné platby patří zvíře vám a nebude prodáno někomu jinému v mezidobí.

    Navíc, pokud platíte zálohu, ujistěte se, že je jasně stanoveno, za jakých okolností vám bude záloha vrácena, pokud nedojde k provedení kupní smlouvy. Mnoho prodávajících vám nevrátí zálohu, pokud si rozmyslíte nákup nebo nebudete moci se smlouvou pokračovat.

  5. Vždy chtějte kompletní dokumentaci

    Ujistěte se, že obdržíte veškerou dokumentaci při platbě za zvíře a před jeho odběrem domů, například dokumentaci o mikročipu, dokumentaci FCI (pokud kupujete psa nebo štěně registrované v FCU), očkovací průkazy atd.

    Mnoho nečestných prodávajících bude vymýšlet výmluvy, proč nemají dokumentaci ihned k dispozici, a nabídnou vám zaslání této dokumentace po prodeji. V České republice je prodej psa bez mikročipu nelegální, takže zvíře musí být čipované a mít patřičné potvrzení či Passport.

  6. Nekupujte impulzivně

    Pamatujte si, že nejdůležitějším nástrojem pro vyhnutí se podvodům a pastem při nákupu zvířete je vaše vlastní intuice. Pokud něco působí podezřele, pravděpodobně to tak i je! I když nedokážete určit, odkud pocházejí varovné signály, které vás znepokojují, odejděte a vyberte si od jiného prodejce nebo chovatele.

Pokud potřebujete další pomoc

Pokud vám tento článek neposkytl odpověď na vaši otázku, neváhejte nás kontaktovat kliknutím na tlačítko níže.

Kontaktujte nás

Byla tato odpověď užitečná? Ano Ne

Send feedback
Je nám líto, že jsme vám nemohli pomoci. Pomozte nám zlepšit tento článek a napište nám zpětnou vazbu.