Vítejte
Přihlásit se

Doporučení pro zájemce o koupi psa či štěněte

Kvůli zajištění bezpečnosti vás i vašich potenciálních mazlíčků vás prosíme o prostudování a dodržování následujících bezpečnostních zásad. 
  • Buďte zodpovědní a důkladně se informujte

    Pořízení štěněte je obrovská zodpovědnost a mezi jednotlivými plemeny jsou velké rozdíly. Zamyslete se, zda znáte charakter a specifika vybraného plemene a jste si skutečně jisti, že je pro vás to pravé. 


  • Nebojte se prodávajícího na cokoliv zeptat. Dobrý chovatel vám rád pomůže s výběrem štěněte a zodpoví vaše otázky o plemeni. Pokud s vámi chovatel dostatečně nekomunikuje, nebo na vás příliš spěchá, abyste si štěně koupili, může to být jeden ze signálů, že jde o podvodníka. 


  • Pro štěně si přijeďte k chovateli domů a chtějte vidět jeho matku, případně i sourozence.

    Vždy si prohlédněte prostředí, ve kterém štěňata vyrůstají, a jejich matku. Pod žádnou záminkou nepřistupujte na setkání na jiném místě, nebo dokonce na přivezení samotného štěněte až k vám domů a samozřejmě nikomu neposílejte peníze předem. Zvláště množitelé často navrhují setkání na veřejných místech nebo přivezení štěněte za vámi, aby zakryli tristní podmínky, v jakých štěňata vyrůstala. Prodávající vám VŽDY musí umožnit vidět štěňata s matkou a v jejich domově. iFauna neumožňuje přeprodej štěňat třetí stranou, pouze jejich koupi od chovatele. Jedinou výjimku představují záchranné stanice, dočasné péče a útulky.

     

  • Veterinární prohlídka a kontrola dokumentů

    Prodávající by měl být ochoten nechat vás vzít zvíře na prohlídku k veterináři dle vašeho výběru a v případě zjištění zdravotních potíží štěně do 48 hodin od zakoupení převzít zpět a vrátit vám plnou kupní cenu. Jestliže už štěně absolvovalo prohlídku u veterináře, prohlédněte si záznam z vyšetření a v případě potřeby veterináři zavolejte Z důvodů GDPR vám sice nemusí být poskytnuty detailní informace, měl by však potvrdit proběhlé vyšetření. 


  • Při vaší návštěvě by štěňata měla být společenská, přiměřeně zvědavá a čilá. Varovnými signály jsou například výtok z očí, kýchání nebo apatie.

     

  • Pokud chovatel tvrdí, že zvíře bylo očkováno a odčerveno, požádejte o nahlédnutí do záznamů, zejména do očkovacího průkazu. Ujistěte se také, že je štěně označeno mikročipem. Zákon ukládá povinnost označit mikročipem štěně buď před ukončeným 3. měsícem věku, nebo před první změnou majitele (podle toho, co nastane dříve). Zeptejte se také, v jakém registru je štěně vedeno a ujistěte se, že po uzavření kupní smlouvy bude registrace změněna na vaše jméno. 


  • Kupujete-li štěně s průkazem původu, podívejte se na recenze chovatelské stanice, nebo si ji ověřte u příslušného chovatelského klubu. Při odběru štěněte dostáváte jednu kopii kupní smlouvy a očkovací průkaz. Průkaz původu vám přijde později, cca do 4 měsíců věku štěněte. Vydání průkazu je záležitostí ČMKU, chovatel to nemůže urychlit. 


  • Množitele nepodporujte, ale nahlaste

    Pokud získáte dojem, že štěně může být produktem tzv. množírny nebo jinak neetického chovu, odolejte snaze štěně „zachránit”, odejděte a prodávajícího nahlaste našemu týmu. 

    Podezření na týrání nebo zanedbávání zvířat můžete také nahlásit příslušným úřadům – Státní veterinární správě nebo Policii. V případě vyšetřování vždy poskytujeme plnou součinnost, naši technici dohledají v databázi všechny dostupné informace a předají je oprávněným osobám. 


  • Platba a kupní smlouva

    Nikdy neposílejte platbu, dokud se nepřesvědčíte, že je prodávající seriózní, tedy dokud si neprohlédnete štěně, prostředí kde vyrůstalo a potřebné dokumenty. V současné době není možné provést platbu prostřednictvím iFauny, proto doporučujeme, abyste před předáním peněz sepsali řádnou kupní smlouvu se všemi náležitostmi a celkově se ujistili, že je vše v pořádku.

    Pokud si nejste jisti nebo máte nějaké nezodpovězené otázky, obchod neuzavírejte. 

     

  • Neodebírejte štěně mladší 50 dnů 

    V okamžiku odběru musí být štěňata alespoň 50 dnů stará, aby byla zcela odstavená a připravená opustit matku. Datum narození štěňat můžete zkontrolovat v očkovacím průkazu. 


  • Sjednejte si pojištění domácího mazlíčka
    Zatímco na škody způsobené vaším zvířetem pamatuje většina běžných pojistek odpovědnosti (tzv. pojistky “na blbost”), pro případ zdravotních potíží je zapotřebí sjednat vašemu zvířeti pojištění zvlášť. Zdravotní pojištění domácího mazlíčka kryje výlohy pro případ nákladné léčby onemocnění nebo úrazu. Přesný rozsah krytí a jeho výše se může lišit, stejně tak podmínky pro uzavření pojištění. Obecně platí, že nejlepší podmínky (a nejlevnější pojistné) získáte při sjednání pojistky pro mladého a zdravého psa nebo štěně. Pojištění staršího zvířete a/nebo zvířete, které pojišťovna vyhodnotí jako rizikové, může být nákladnější a mohou nastávat výluky z plnění, tedy pojištění nepokrývá všechna rizika.

  • Neodebírejte neočipované štěně
    V souladu s platnou legislativou má chovatel povinnost označit štěně mikročipem nejpozději ve 3 měsících věku zvířete, nebo před první změnou majitele, podle toho, co nastane dříve. V žádném případě proto nepřistupujte na to, že si aplikaci mikročipu zařídíte vy. Číslo mikročipu musí být uvedeno v očkovacím průkazu nebo pet pasu, můžete požádat také o doklad o aplikaci mikročipu (mikročip aplikuje vždy veterinární lékař pomocí speciální jehly, aplikace probíhá podobně, jako podání injekce).

Pokud potřebujete další pomoc

Pokud vám tento článek neposkytl odpověď na vaši otázku, neváhejte nás kontaktovat kliknutím na tlačítko níže.

Kontaktujte nás

Byla tato odpověď užitečná? Ano Ne

Send feedback
Je nám líto, že jsme vám nemohli pomoci. Pomozte nám zlepšit tento článek a napište nám zpětnou vazbu.